TECH meets FOOD 2015

24 september 2015 – Hoe kunnen high tech en food samen leiden tot innovatieve verpakkingsoplossingen? Deze vraag stond centraal bij de eerste editie van Tech meets Food dat op 24 september 2015 plaatsvond in het DesignLab van Universiteit Twente. 

Na introducties van Innofood-voorzitter Rob Snel en hoogleraar Design Engineering Fred van Houten, was het woord aan Bauke van der Veen, managing director bij de Verenigde Nederlandse Kruidencoöperatie. “Verse kruiden bestaan voor 75 tot 90 procent uit water. Door het water te verwijderen kan sneller en efficiënter worden getransporteerd”, aldus van der Veen. De toekomst ligt volgens hem in verpakkingen die productkwaliteit bewaken en die het volume verkleinen zonder het product te beschadigen.

Ylva Poelman, eerder nog te gast bij RTL Late Night, bepleitte innovatie met de natuur als inspiratiebron. “De natuur is al vier miljard jaar bezig. Als we die tijd in één jaar zouden uitdrukken is de industriële revolutie pas twee seconden bezig.” Eén van de voorbeelden die zij noemde waren zogenaamde ‘winglets’, ofwel opstaande delen aan het einde van een vliegtuigvleugel. Dit principe is terug te vinden bij vogels en bespaart veel energie.

Pitchen voor Silicon Valley
Individueel of in duo’s kregen studenten en young professionals vijf minuten om hun innovatieve food packaging concept te pitchen. De negen ideeën waren bijzonder divers: er kwamen concrete verpakkingsoplossingen langs maar ook ideeën over duurzaam ontwerpen en een drone die afval opruimt.

De eerste prijs, een reis naar Silicon Valley, werd gewonnen door Ivo ten Brinck en Mart Rozema. De studenten Industrieel Ontwerpen aan de Universiteit Twente presenteerde hun ‘maaltijdsalade a la carte’. Bij dit concept worden ingrediënten apart verpakt en verkocht. Hiermee kan de consument zijn eigen maaltijdsalade voor onderweg samenstellen, en wordt voedselverspilling teruggedrongen. Andere bijzondere ontwerpen omvatten een borrelvlaggetje met geïntegreerd zakje mosterd en een machine voor in de supermarkt waarbij de klant zelf een zak vult met voorgesneden groenten.

Naast de reis was er nóg een prijs te verdelen: de Innofood Award; voor het best toepasbare idee bij leden van Innofood. Deze ging naar ‘Packastorm’ van studenten Industrieel Ontwerpen aan de Universiteit Twente. Hun idee is om gepersonaliseerde en gestructureerde brainstormsessies voor de voedsel- en verpakkingsindustrie op te zetten, uitgevoerd door multidisciplinaire studententeams. De studenten gaan samen met Innofood kijken naar mogelijkheden om dit concept daadwerkelijk te gaan toepassen bij één van hun leden.

“Jij bent een schaap!”

Jef Staes sloot de middag af met zijn wervelende en humoristische presentatie. Hij ziet om zich heen dat de jeugd veel sneller leert en innoveert en dat scholen en bedrijven daar niet op aansluiten. De jeugd zijn de 3D’s en de ouderen de 2D’s. Hij voorspelt een nieuwe survival of the fittest, de mensen en bedrijven die mee kunnen doen met de 3D-wereld overleven. ‘The origin of 3D-smarts’: Het aantal mensen dat in de nieuwe samenleving ‘waardeloos’ wordt neemt exponentieel toe. Met veel passie en humor laat Jef veel prikkelende stellingen de revue passeren, die zeker tot nadenken stemmen.

Loading...